Skøde

3 Oktober 1899

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


17.

Stempel 7 Kr. 10 Øre.

4/7 1905 nr. 22a og b afl. Aftægt til Kirsten Jensen født Hansen

Skøde.

Jeg underskrevne Kirsten Jensen, født Hansen af Maglebrænde, Enke efter Tømrer Jørgen Jensen, efter hvem jeg hensidder i uskiftet Bo, sælger, skøder og afhænder

Tingdagen, den 3 Oktober 1899.

herved til min Datter Ane Kirstine Jensen sammesteds den min afdøde Mand ifølge Skøde, tinglæst den 27 Oktober 1863, og mig ifølge Adkomst, der tinglæses samtidig hermed, tilhørende Ejendom Matr: No 4h af Maglebrænde By Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartk. 2 Alb., Glskat 37 Øre. Køberinden er bekendt med, at der paahviler Ejendommen Andel i den det forhen samlede Matr. No 4c med Hartk. 2 Sk. 1 Fk. 2¾ Alb. - hvoraf 4h er en Parcel - paahvilende Afgift til Sognepræsten i Stubbekjøbing stor 6 Sk. Byg aarlig. - for Afgiften, der erlægges hvert Aars Mortensdag haves 1ste Prioritets Panteret i Bygninger og Sæd samt Udpantningsret. Der paahviler endvidere Ejendommen Vederlag for Kongetiende og Kirke- og Præstetienden er konstateret til Udredelse med 0¾ Fk. Byg aarlig for hver Tiende.
Betingelserne for Overdragelsen ere følgende :
1, Køberinden, der har modtaget Ejendommen, svarer Skatter og Afgifter af samme fra Dato, ligesom hun betaler Omkostningerne ved Handelen.
2, Købesummen har min Datter berigtiget paa følgende Maade :
a, Hun har forpligtet sig til at indfri eller overtage min Prioritetsgæld til Sparekassen for Aastrup Sogn og Omegn, oprindelig stor 700 Kr., nu nedbragt, uden at dette dog kan ses af Pantebøgerne, til ... 670 Kr.
b, Saalænge jeg lever, indeholder Køberinden eller mulig efterkommende Ejere mig fuldstændigt og forsvarligt med Husly, Føde, Klæder, Lys og Varme, Pleje og Pasning, Læge og Medicin sammen med sig og Familie og lige saa godt, som de selv leve. Da en saadan Underholdning dog vil være et uforholdsmæssigt stort Vederlag for det Overdragne, skal Stedets Ejer som Bidrag til vare fælles Husholdningsudgifter være berettiget til at have den Alderdomsunderstøttelse, der i Henhold til Loven af 9 April 1891 ydes mig af Maglebrænde Kommune dog med Undtagelse af et Beløb af 20 Kr. aarlig, som jeg forbeholder mig til Smaafornødenheder.
I Stedet for Underholdning paa denne Maade skal Husets Ejer, naar jeg forlange det, saalænge jeg lever.
I, uden Vederlag yde mig Pleje, Pasning, Vask og Renlighed eller i Stedet for disse Ydelser - efter mit Valg - betale mig en Sum af aarlig 40 Kr., der erlægges med
___ __
Trpt 670 Kr.

Tingdagen, den 3 Oktober 1899.

Trpt 670 Kr.
¼ 10 Kr., forud hver 1 Januar, 1 April, 1 Juli og 1 Oktober paa min Bopæl, hvor jeg end tager Ophold
II, afgive tilBolig for mig en Stue i Huset, - hvilken jeg ønsker - med Loftsrum over, fornødent og bekvemt Hysrum til mit Brændsel samt fælles med Ejeren Brug af Køkken, Brønd og Retirade.
Da Køberinden ifølge Post b paalagte Ydelser ansættes for det stemplede Papirs Skyld til en aarlig Værdi af 60 Kr., 5 Gange taget
300 -
c, Ved min Død bekoster og besørger Stedets Ejer min anstændige Begravelse efter Egnens Skik og Brug, der ansættes til ..... 80 -
___ __
Summa Købesum 1050 Kr.
skriver Et Tusinde Halvtredsindstyve Kroner.
Saalænge jeg er tilfreds med Underholdning in natura hos Stedets Ejer, kan denne ikke frigøre sig for sin forpligtelse i saa Henseende ved de ovenfor under Post b I og II nævnte Ydelser. Boligen under Post b II skal Husets Ejer stedse vedligeholde i forsvarlig Stand saavel udvendig som indvendig og skulde den forgaa ved ulykkelig Hændelse, skal Ejeren genopføre og indrette den som tidligere samt imidlertid huse mig anstændig. Naar jeg er død, anses Aftægten som fuldt ud præsteret og skal derfor kunne udslettes af Pantebogen mod forevisning af Dødsattest for mig.
I nærværende Salg og ovenanførte Købesum er indbefattet alt mit Ind- og Udbo, dog forbeholder jeg mig Ret til at behøve i min Lejlighed i min disse Ting, som jeg kun har Brugsret af - paa Ejendommen eller andetsteds - falde ved min Død tilbage til Stedets Ejer og skulle tillige med mine Gangklæder tilhøre ham som Vederlag for Begravelsen.
Paa disse Betingelser skal Ejendommen Matr. No 4h i Maglebrænde med Bygninger og det ovennævnte Løsøre herefter tilhøre min Datter Ane Kirstine Jensen med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet denne Ejendom, i hvilken Henseende bemærkes, at Afgiften til Sognepræsten udgør i Penge efter Kapitalstakst 85 Øre 25 Gange taget Kr. 21,25, hvorefter Summa Købesum bliver 1.071 Kr. 25 Øre.

-----#-----

Jeg underskrevne Ane Kirstine Jensen af Maglebrænde indgaar som Køber paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig til skadesløst at opfylde, og begæres nærværende Skøde tillige løst som Sikkerhedsdokument fra Ejer til Ejer med Pant for min Moders til 380 Kr kapitaliserede Aftægt m. v. (@: Ydelserne under Post 2b og c) næstefter 670 Kr. til højere Rente end

Tingdagen, den 3 Oktober 1899.

4% p. a. eventuelt Kreditforeningsmidler med solidariske og andre statutmæssige forpligtelser i den mig ovenfor tilskødede Ejendom med Bygninger, disses mur- og nagelfaste Appertinentier derunder Kakkelovne Komfurer og indmurede Kedler, Bygningernes Assurancesum, Leje og al anden Interesse. Idet jeg herved giver Prioritet og Panteret for Aftægt m. v. som ovenfor anført, vedtager jeg, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gøres Udlæg i Pantet i Henhold til Lov af 29 Marts 1873 § 15 for den Del af Aftægten, der er fastsat til Penge. Jeg underkaster mig derhos i Søgsmaalstilfælde den hurtige Retsforfølgning efter Frd 25 Januar 1828.
Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse, med Tilføjende, at Afgiften til Sognepræsten selvfølgelig ogsaa har Prioritet forud for Aftægten.

Maglebrænde den 28 Septbr. 1899.
Som Sælgerinde Som Køberinde
Kirsten Jensen født Hansen Ane Kirstine Jensen
m. f. P. -

Til Vitterlighed ogsaa efter D. L. 5-1-7 for Sælgerindens Vedkommende.

M. Hansen, Læge. H. Munk

Læst inden Stb. Herreds Ret den 3 Oktbr. 1899 dels som Skøde dels som Pantebrev for Aftægten - Skatteattest forevist.

E. Oldenburg, kst.
(L. S.)