< opløs tilfældigt EarthlingTwo by Free CSS Templates

Skøde

25 Juni 1901

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


31.

Stempel 66 Kr. 95 Øre.

Kjøbekontrakt.

Jeg underskrevne Parcellist Frederik Vilhelm Kronshage af Maglebrænde sælger herved til Ma-

Thingdagen den 25de Juni 1901.

ren Hansen, født Hansen af Truelstrup, Enke og hensiddende i uskiftet Bo efter Gaardejer Jens Hansen Møller, den mig ifølge Skjøde, thinglæst den 25de Juni 1895, tilhørende Ejendom Matr: Matr. Nr. 5b af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 0 Tdr 6 Skp 3 Fdkr. 2 Alb., Gammelskat Kr. 4,77 samt Konge- og Kirketiende. - Af de Ejendommen paahvilende Byrder og Hæftelser, som Kjøberinden overtager og tilsvarer, fremhæves, at Ejendommen, der er Parcel af Mensalgaarden "Højet" ikke maa udstykkes i mindre Parceller end 6 Tdr. Land, at den solgte Ejendoms Andel i denne Afgift er beregnet til 4 Tdr. 6 Skpr. 0½ Fdk. Byg aarlig, at Ejendommens Præstetiende svares med 0 Tdr. 6 Skp. 1½ Fdk. aarlig, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler Capital 1300 Kr. og aarlig Refusion stor 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre, at min Adkomst paa Kirketienden er mangelfuld, og at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler Capital 1100 Kr., der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken.
Betingelserne for Handelen ere iøvrigt følgende :
1, I Handelen medfølger Bygningernes mur- og nagelfaste Appertinentier derunder 2 Kakkelovne (i Dagligstuen og Storstuen) 1 Komfur, 1 indmuret Gryde, Hylder, Fadræk, Kjøkkenbord og Vask, Stængetræer, Hegn, Roer, Kartofler og Brændsel. Endvidere medfølger Gardinerne i Storstuen, 1 Rulle, 1 Bord i Dagligstuen, 1 Hest, 4 Køer, 1 Faar, 4 Grise, 20 Hønst, Halvpart i en Kastemaskine og en Radrenser, 1 Hakkelsesmaskine, 1 Tærskemaskine, 1 Plov, 1 Svenskharve, 1 Skotskharve, 1 Ledharve, 1 Tromle, 1 Kjørevogn, 1 Arbejdsvogn med korte og lange Haver, 1 Kane, 1 Slæde, 2 Sæt Enspænderseletøj, 1 Slibesten, Skovle, Spader, Staldrekvisiter og andre til Avlsbruget henhørende Smaaredskaber, Stiger og Brandredskaber.
2, Kjøberinden modtager Ejendommen og det medfølgende Løsøre den 1ste Marts d. A., og jeg afleverer den nævnte Dag alt det Solgte i lige saa god Stand, som det nu befindes, dog staar det Solgte i Tilfælde af ulykkelig Hændelse fra Dato for Kjøberindens Regning og Risico, hvorfor hun ogsaa i Tilfælde af Ildsvaade skal være berettiget til at oppebære Assuranceerstatningen saavel for Bygninger som for Løsøre mod - for Bygningernes Vedkommende - at sørge for Erstatningens Anordningsmæssige Anvendelse.
3, Kjøbesummen udgjør 10759 Kr. 89 Ø og berigtiges paa følgende Maade :
a, Kjøberinden overtager eller indfrier i Juni Termin s. a. den i Ejendommen indenstaaende Gjæld til Creditkassen for Landejendomme i Østifterne, 3die Serie 2den Afdeling Oprindelig stor 5000 Kr. med solidariske og andre statutmæssige Forpligtelser i Forhold til denne Sum, nu nedbragt, siden at dette dog kan sees
af Pantebøgerne, til ......................................................................................... Kr. 4909,89.
b, I dag er betalt .................................................................................................. " 3000,00.
hvorfor min Underskrift er Kvittering.
c, I Juni Termin d. A. betales ............................................................................. " 850,00.
uden Renter til Forfaldstid men med Renter 5% p. A. fra Forfaldsdagen til Betaling skeer.
d, For Resten udstedes Obligation til mig stor .................................................. " 2000,00.
__ _______
udgjør fornævnte Kr. 10759,89.
For det stemplede Papirs Skyld lægges til Kjøbesummen Afgiften til Præsteembedet, beregnet efter den sidst ansatte Capitalstaxt for 25 Aar til .... " 1104,75.
__ ______
Overføres : Kr. 11864,64.

Thingdagen den 25de Juni 1901.

Overført : Kr. 11864,64.
og Hæftelserne paa Konge- og Kirketienden, der capitaliserede for 25 Aar, ansættes til .......................................................................................................... " 50,00.
__ ______
Tilsammen : Kr. 11914,64.
skriver Elleve Tusinde Ni Hundrede Fjorten Kroner 64 Øre, deraf for den faste Ejendom 10000 Kr. og for det medfølgende Løsøre ...... 1914,64
skriver Elleve Tusinde Ni Hundrede Fjorten Kroner 64 Øre. For Beløbet under Post d, der forrentes med 4¼ procent pro anno fra 11te Juni 1901 at regne, hvilken Rente erlægges med Halvdelen hver Juni og December Termin for det forløbne Halvaar, udsteder Kjøberinden Obligation til mig med oprykkende Prioritet efter Afgiften til Præsteembedet og den ovennævnte Gjæld til Creditkassen i den solgte Ejendom med Bygninger, disse mur- og nagelfaste Appertinentier, Konge- og Kirketiende, Besætning, Inventarium og Afgrøde. Capitalen kan fra enhver af Siderne opsiges til Udbetaling i en Juni eller December Termin, fra min Side er Capitalen dog uopsigelig i 5 Aar d: jeg kan i det Tidligste opsige Capitalen til Udbetaing i Juni Termin 1906. Dersom imidlertid Renten nogensinde udebliver over den 18de i en Terminmaaned, eller dersom Pantet paadrages Restancer af Renter af bedre Prioriteter eller af Skatter, Afgifter eller Tiender, eller dersom den pantsatte Ejendom eller Dele deraf afhændes ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller andet Dokument, eller dersom Pantet ikke holdes vel vedlige, eller dersom Bygningerne, Besætning eller Inventarium ikke holdes forsikrede mod Brandskade til ful Værdi, da er i ethvert enkelt af disse Tilfælde Capitalen med alt deraf Dependerende strax uden videre Opsigelse eller Henstand forfalden til Udbetaling. Den Kjøberinden indrømmede Uopsigelighed skal dog ogsaa tilkomme hendes Datter Christian Hansen Myssens Hustru Karen Marie Hansen f. Hansen, der, saafremt hun faaer Skjøde paa den pantsatte Ejendom, er berettiget til at overtage Gjælden med Panteobligation. Dersom Creditor formener, at Pantet ikke holdes tilbørlig vedlige, skal han være berettiget til at forlange dette afgjort ved Skjøn af tvende uvillige Mænd, hvoraf hver af Parterne (Debitor og Creditor) vælge en, og hvilke Mænd i fornødent fald supplere sog med en Opmand, valgt forinden de befatte sig med Sagen.
4, kjøberinden indtræde i mine Rettigheder og Forpligtelser som Andelshaver i Maglebrænde Mejeri; jeg hæver Udbytte af den af mig leverede Mælk og Overskud af Majeriet for det løbende Halvaarsregnskab i Forhold til den Mælk som leveres indtil 1ste Marts d. A.
5, Skatter og Afgifter, der forfalder fra og med den 1ste April d. A., derunder kgl. Skatter for April Termin d. A., betales af Kjøberinden.
6, Omkostningerne ved nærværende Handel til Stempel, Skrivning og Thinglæsning af Kontrakt, Skjøde og Obligationer samt Udslettelse af min Obligation til Creditkassen bæres af Kjøberinden.
7, Samtidig med Kjøbesummens Berigtigelse overensstemmende med Post 3 er jeg pligtig til at udstede, og Kjøberinden eller den, til hvem hun overdrager sin Ret, pligtig til at modtage Skjøde frit for hindrende Retsanmærkninger.
8, I Søgsmaalstilfælde anvendes den hurtige Retsforfølgning efter Frd 25 Januar 1828.

#

Jeg underskrevne Maren Hansen af Truelstrup indgaaer som Kjøberinde paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig til skadesløst at opfylde.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Skrevet i

Thingdagen den 25de Juni 1901.

Stubbekjøbing den 22de Februar 1901.

Som Sælger : F. W. Kronshage.

Paa Kjøberindens Vegne ifølge Bemyndigelse : O. H. Krøl.

Til Vitterlighed : R. S. H. Stæhr. H. Munk.

Undertegnede Maren Hansen, født Hansen, Enke efter Jens Peter Hansen Møller af Truelstrup godkjender herved, at min Broder Gaardejer Ole Hansen Krøll af Eged har underskrevet foranstaaende Kontrakt paa min Vegne og tiltræder herved Kontrakten som Kjøberinde.

Truelstrup den 20de Maj 1901.
Maren Hansen.

Til Vitterlighed : Lars Jensen. H. Munk.

Skjøde.

Overensstemmende med foranstaaende Kontrakt og hoshæftede Transport med Paategning af Dags Dato skjøder og afhænder jeg underskrevne Frederik Vilhelm Kronshage, nu af Sleth pr. Tranbjerg til Marie Hansen, født Hansen, gift med Christian Hansen (Myssen) af Maglebrænde den i Kontrakten ommeldte Ejendom Matr. Nr. 5b af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 0 Tdr. 6 Skpr. 3 Fdkr. 2 Alb., Gammelskat Kr. 4,77 samt Konge- og Kirketiende.
Kjøbesummen er berigtiget paa den i Kontrakten aftalte Maade, idet Kjøberinden
har forpligtet sig til at indfri eller overtage Prioritetsgjælden til Østifternes Creditkasse til Rest ........................................................................................... 4909 Kr. 89 .
har betalt mig idag ............................................................................................ 850 "
hvorfor min Underskrift er Kvittering og
har udstedt Obligation til mig for .................................................................... 2000 "
medens jeg tillige har modtaget ....................................................................... 3000 "
_____ __ __ _
udgjør ..... 10759 . 89 .
For det stemplede Papirs Skyld lægges hertil den capitaliserede Værdi af Hæftelserne paa Konge- og Kirketienden samt af Afgiften til Præsteembedet tilsammen ......................................................................................................... 1154 . 75
_____ __ __ _
udgjør : Kr. 11914 . 64 .
deraf for den faste Ejendom ..... 10000 Kr.
og for det medfølgende Løsøre .... 1914,64.
Paa Grund heraf skal Matr. Nr. 5b i Maglebrænde med Bygninger, Konge- og Kirketiende. samt det i Kontrakten nævnte Løsøre herefter tilhøre Christian Hansen (Myssen)s Hustru Marie Hansen som hendes Særeje med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet denne Ejendom og med de Hæftelser samt paa de Betingelser, der ere specificerede i Kontrakten, hvortil henvises.
Medunderskrevne Marie Hansen, Christian Hansen (Myssen)s Hustru af Maglebrænde modtager Skjødet paa de i samme, i Kjøbekontrakten og i Transporten samt Gavebrevet ommeldte Vilkaar.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse. Kjøberindens fulde Navn er Karen Marie Hansen.

Skrevet i Stubbekjøbing den 15de Juni 1901.
Som Sælger : F. W. Kronshage. Som Kjøberinde : Karen Marie Hansen.

Til Vitterlighed : J. C. Kronmann. H. Munk.

Læst tilligemed vedhæftede Transport og Gavebrev inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 25de Juni 1901 dels som Adkomstdokument dels med Hensyn til Bestemmelserne i Gavebrevets Post 8. - Skatteattest forevist.

Schultz.
(L. S).

Thingdagen den 25de Juni 1901.

Transport og Gavebrev.

Stempel Kr. 67,30.

Jeg underskrevne Maren Hansen, født Hansen af Truelstrup, Enke efter Jens Peter Hansen (Møller), efter hvem jeg hensidder i uskiftet Bo, giver og skjænker herved til min Datter Karen Marie Hansen, født Hansen, gift med Christian Hansen (Myssen) af Maglebrænde den mig ved hoshæftede Kontrakt af 22de Februar 1901 mellem Frederik Vilhelm Kronshage og mig solgte Ejendom Matr. Nr. 5b af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 0 Tdr. 6 Skpr. 3 Fdk. 2 Alb., Gammelskat Kr. 4,77 samt Konge- og Kirketiende og det i Handelen medfulgte - i Kontrakten specificerede Løsøre paa følgende Vilkaar :
1, Det i Kjøbekontraktens Post 3c nævnte Beløb af 850 Kr, betales af mig. Derimod tilsvarer min ovennævnte Datter de i Kontraktens Post 3a og 3d nævnte Beløb : til Østifternes Creditkasse Kr. 4909,89 og til Sælgeren 2000 Kr. Af det i Kontraktens Post 3b nævnte Beløb 3000 Kr. har min Datter udredet 2000 Kr. ved Optagelse af Laan i Stubbekjøbing Sparekasse mod Kaution af Gaardejerne Ole Nielsen Pille af Øverup og Ole Hansen Krøll af Eged, Gaardejer Morten Christensens Enke af Riserup og mig. Til Sikkerhed for Cautionisterne udsteder min Datter et Skadesløsbrev stort 2000 Kr, med oprykkende Prioritet og Panteret i Ejendommen med Besætning, Inventarium, Avl og Afgrøde næstefter Gjælden til Creditkassen og til Kronshage. Iøvrigt indtræder min Datter i enhver Henseende i mine Rettigheder og forpligtelser ifølge Kjøbekontrakten.
2, Det er min Villie, at den min Datter skjænkede Ejendom og det medfølgende Løsøre skal være hendes Særeje og bestandig holdes udenfor Formuefællesskabet mellem hende og hendes Mand (nuværende og tilkommende).
3, Jeg bestemmer endvidere, at Gaardejerne Ole Hansen Krøll af Eged og Ole Nielsen Pille af Øverup skulle bestyre Ejendommen og det medfølgende Løsøre for min Datter, der ejheller uden disse Mænds Samtykke skal kunne sælge, pantsætte eller paa nogen anden Maade disponere over eller udøve anden Ejendomsraadighed over Gaven derunder indbefattet saavel den faste Ejendom som Løsøret. Den Ole Nielsen Pille og Ole Hansen Krøll tilkommende Beføjelse til at bestyre Ejendommen skal ej alene gaa ud paa at raade for Ejendommens Drift, men de skulle være berettigede til at oppebærer Udbyttet af Ejendommen med Tilbehør og i enhver anden Henseende som Bestyrere kunne træffe Bestemmelse og Anvendelse og Benyttelse af Ejendom med Tilbehøre og de deraf flydende Indtægter.
4, Jeg bestemmer fremdeles at Gaven skal være unddraget Forfølgning af alle andre min Datters Creditorer end dem, der med Samtykke af Ole Nielsen Pille og Ole Hansen Krøll have erhvervet Pant i Ejendommen med Tilbehør.
5, Dersom nævnte Ole Hansen Krølle og Ole Nielsen Pille i Forening med min Datter sælge Ejendommen med til hørende Løsøre eller nogen Del deraf, skal den Capital, den Ejendom eller hvad Andet der sættes i Stedet derfor, ligeledes være min Datters Særeje og være undergivet de øvrige Bestemmelser ovenfor á Post 2-4, hvilket ligeledes skal gjælde om Driftsudbyttet af Ejendommen samt Renten af Capitaler og hvad derfor anskaffes.
6, Dersom Ole Hansen Krøll eller Ole Nielsen Pille maatte afgaa ved Døden før min Datter, skal den Længstlevende kunne udnævne en anden god Mand til i den Afdødes Sted at tiltræde Bestyrelsen og saaledes fremdeles.
7, Naar min Datter har berigtiget den Kjøbesum, som hun har at udrede, ved at udstede Obligationer til Creditkassen og til Kronshage samt Ska-

Thingdagen den 25de Juni 1901.

desløsbrev til Ole Nielsen Pille m. Fl. for de i Post 1 nævnte Beløb skal hun være berettiget til i mit Sted at modtage Skjøde paa Ejendommen.
8, At Ejendommen med Tilbehør er min Datters Særeje, og at hun paa den ovenfor anførte maade er indskrænket i Raadigheden over den, saavel som at den er unddraget Forfølgning af hendes Creditorer, bliver at thinglæse og notore paa Ejendommens Conto i Panteregistret.
9, Foruden den ovennævnte Gave har jeg skjænket min Datte forskjellige Ting, af Ind- og Udbo. Disse Gjenstande, saavel som hvad jeg herefter maatte skjænke hende af Meubler eller andre Ting til Brug i hendes Husholdning eller til Gaardens Drift, skulle være hendes Særeje, og de øvrige ovenfor i Post 2-6 givne Bestemmelser skulle ogsaa komme til Anvendelse paa disse Ting.
10, For det stemplede Papirs Skyld ansættes Ejendommen som i Kontrakten mellem Kronshage og mig til 10000 Kr, og det medfølgende Løsøre til Kr. 1914,64. De i Post 9 nævnte Ting ville ikke beløbe sig til en Værdi af 1000 Kr.

Til Bekræftelse med min Underskrift i Vidners Overværelse.
Truelstrup den 20de Maj 1901.
Maren Hansen.

Til Vitterlighed : Lars Jensen. H. Munk.

Jeg underskrevne Karen Marie Hansen, Christian Hansen (Myssen)s Hustru af Maglebrænde modtager foranstaaende Transport og Gavebrev paa de i samme ommeldte Vilkaar.

p. t. Stubbekjøbing den 15de Juni 1901.
Karen Marie Hansen.

Til Vitterlighed : J. C. Kronmann. H. Munk.

Da min Datter Karen Marie Hansen har udstedt den i Post 7 ommeldte Obligation til Kronshage og Skadesløsbrevet til Ole Nielsen Pille m. fl. samt forpligtet sig til at udstede Obligation til Creditkassen, er der fra min Side Intet til Hinder for, at der meddeles hende Skjøde paa den i foranstaaende Dokument nævnte Ejendom.

Truelstrup den 15de Juni 1901.
Maren Hansen.

I Henhold til foranstaaende Post 8 begjæres Dokumentet tillige thinglæst med Hensyn til at Ejendommen med Tilbehør er min Datters Særeje, at hun er indskrænket i Raadigheden over den, og at den er unddraget Forfølgning af hendes Creditorer.

Maren Hansen.