Købekontrakt / Skøde

16 Oktober 1900

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


20.

Stempel 2 Kr 50 Øre.

Købekontrakt.

Jeg underskrevne Husejer Rasmus Pedersen af Maglebrænde sælger herved til Tømrer John Peter Hansen Johnsen af Alstrup en parcel stor ca 3000  Alen af den mig ifølge Skøde, thinglæst 8de November 1864, tilhørende Ejendom, Matr: Nr: 4c af Maglebrænde By og Sogn med samlet Tilliggende af Hartkorn 1 Fdk 2½ Alb, Gammelskat Kr 1,06. Parcellen udgør den Del af Matr N: 4c som er beliggende Vest for Hans Chr Jørgensens Ejendom og Nord for en ret Linie i Fortsættelse af den sydlige stue paa Hans Chr. Jørgensens Hus, dog med Undtagelse af den Parcel stor 2000 Kvadratalen, som jeg ved Kontrakt af Dags Dato har solgt til Tømrer Carl Peter Henriksen. Køberen er bekjendt med, at der paa det forhen samlede Matr. N: 4c med Hartkorn 2 Skp 1 Fdk 2¾. Alb, hviler aarlig Afgift til Sognepræsten i Stubbekjøbing stor 6 Skpr Byg, hvoraf han overtager en forholdsmæssig Del efter sit Hartkorn. For Afgiften, der erlægges hvert Aars Mortensdag, haves 1ste prioritets Panteret i Ejendommen med Bygninger og Sæd. Denne Afgift udgør af min nuværende Ejendom med Hartkorn 1 Fdk 2½ Alb. aarlig 1 Skp 0 Fdk 1 37/119 Alb. Byg. Endvidere bemærkes, at der er thinglæst Deklaration om fælles Brandgavle mellem Matr N: 4c og de tilstødende Ejendomme M N: 4g og 4q, hvilke Servituter dog ikke vedkomme den ved nærværende Kontrakt solgte Parcel. Endelig bemærkes, at der hviler Konge- Kirke- og Præstetiende paa Ejendommen.
Betingelserne for Handelen ere følgende :
1, Køberen modtager Parcellen strax, og den staar fra Dato for hans Regning og Risiko i enhver Henseende.
2, Købesummen udgør 350 Kr, hvilke Tre Hundrede Halvtredsindstyve Kroner ere betalte, hvorfor min Underskrift er Kvittering. For det stemplede Papirs Skyld beregnes den ovenfor omtalte Afgift til Sognepræsten for 25 Aar til 25 Kr og Summa Købesum bliver saaledes 375 Kr.

Tingdagen den 16´ Oktober 1900.
3, Skatter og Afgifter der forfalde fra Dato, betales af Køberen
4, Omkostningerne ved nærværende Handel derunder Udgifterne ved Udstykningen bæres af Køberen, dog bekoster jeg Parcellen frigjort for min Prioritetsgæld.
5, Saasnart Udstykningen er approberet er jeg pligtig til at udstede og Køberen pligtig til at modtage Skøde frit for hindrende Retsanmærkninger.
6, I Søgsmaalstilfælde ere vi begge underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Frd. 25 Januar 1828.

-----#-----

Jeg underskrevne Tømrer John Peter Hansen Johnsen, Tømrer i Alstrup, indgaar som Køber paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig til skadesløst af opfylde.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse

Skrevet i Stubbekjøbing den 21 Oktober 1899.
Som Sælger : Som Køber
R. Pedersen. J. P. Hansen Johnsen

Til Vitterlighed : E Munk.. H. Munk.

Skøde.

Overenstemmende med foranstaaende Kontrakt skøder og afhænder jeg underskrevne Husejer Rasmus Pedersen af Maglebrænde herved til Tømrer John Peter Hansen Johnsen af Alstrup, den i Kontrakten ommeldte Ejendom der nu ifølge Landbrugsministeriets Udstykningapprobation af 14 ds er skyldsat saaledes :
Matr N: 4x i Maglebrænde af Hartkorn 1 Alb., Glskat 19 Øre.
- " 4y ibd af Do 1 -, Do 20 -
Ifølge Udstykningstilladelsen paahviler den Matr No :
4x i aarligt Vederlag for Præstetiende 0 ¼ Fdk Byg.
4y i aarligt Vederlag for Do 0 ½ - Do
4x i aarligt Vederlag for Kirketiende 0 ¼ - Do
4y i aarligt Vederlag for Do 0 ½ - Do
Da Købesummen 350 Kr er betalt, og da Køberen har paataget sig fremtidig at tilsavre den paa Parcellen faldende Andel i Afgiften til Præsteembedet, hvilken Afgift for det stemplede Papirs Skyld for 25 Aar er beregnet til 25 Kr, tilsammen - 3875 Kr, skal Matr N: 4x og 4y i Maglebrænde herefter tilhøre John Peter Hansen Johnsen med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jag har ejet disse Parceller ifølge Skøde, thinglæst 8 Novbr 1864 og med de Hæftelser samt paa de Betingelser der ere specificerede i Kontrakten hvortil henvises.
Jeg John Peter Hansen Johnsen, Tømrer i Alstrup modtage Skødet paa foranstaaende Vilkaar :

Tingdagen den 16 Oktober 1900.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 26´ Juli 1900.
Som Sælger Som Kjøber
R. Pedersen. John Peder Hansen Johnsen

Til Vitterlighed : E Munk.. H. Munk.

Af fornævnte Parcel Matr N: 4c af Maglebrænde By og Sogn er skyldsat saaledes :
Matr N: 4x i Maglebrænde for Hartkorn 1 Alb., Glskat 19 Øre.
" " 4y ibd - - 1 - - 20 -
attesteres herved i Overensstemmelse med Landbrugsministeriets Skrivelse af 14 ds.

Lolland-Falsters Stiftamt den 27´ Juli 1900.
Fabritius Tengnagel.

Læst inden Stb. Herreds Ret den 16 Oktobr 1900, Skatteattest ligeledes forevist, 2 Kort ligeledes.

Schultz, (L. S:)