Panteobligation

25 Juni 1901

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


32.

Stempel 3 Kr. 30 Øre.

Udslettet 3 Juli 1906 Nr. 15.

Panteobligation.


Jeg underskrevne Karen Marie Hansen, født Hansen, af Maglebrænde, gift med Christian Hansen (Myssen) sammesteds erkjender herved, at jeg ved Kjøbet af den nedenfor pantsatte mig som mit Særeje tilhørende Ejendom med Tilbehør er bleven skyldig til den forrige Ejer Frederik Vilhelm Kronshage, nu af Sleth pr. Trenbjerg den Sum 2000 Kr., hvilke To Tusinde Kroner jeg forpligter mig til skadesløst at betale i den Juni eller December Termin, hvortil Capitalen med et halvt Aars Varsel fra en af Siderne opsiges til Udbetaling, dog kan Capitalen fra Creditors Side tidligst opsiges til Udbetaling i Juni Termin 1906 (Nitten Hundrede og Sex). Saa længe Capitalen hos mig indestaaer svarer jeg deraf i Rente aarlig 4¼% pro anno, hvilken Rente erlægges med Halvdelen hver Juni og December Termin første Gang i December Termin 1901 for det da for=

Thingdagen den 25de Juni 1901.

løbne Halvaar. Saavel Capital som Renter erlægges skadesløst paa Creditors Bopæl her i Riget.
Dersom jeg nogensinde udebliver med Renten over den 18de i Terminsmaaned, eller dersom Pantet paadrages Restaqncer af Renter af bedre Prioriteter eller af Skatter, Afgifter eller Tiender, eller dersom den pantsatte Ejendom eller Dele deraf afhændes ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller andet Dokument eller dersom Pantet ikke holdes vel vedlige, eller dersom Bygningerne, Besætningen eller Inventariet ikke holdes forsikrede mod Brandskade til fuld Værdi, da er i ethvert enkelt af disse Tilfælde Capitalen med alt deraf Dependerende, fornævnte Uopsigelighed upaaagtet, strax uden videre Opsigelse eller Henstand forfalden til Udbetaling. Dersom Creditor formener, at Pantet ikke holdes tilbørlig vedlige, skal han være berettiget til at forlange dette afgjort ved Skjøn af tvende uvillige Mænd, hvoraf hver af Parterne (Debitor og Creditor) vælge er, og hvilke Mænd i fornødent Fald supplere sig med en Opmand, valgt, forinden de befatte sig med Sagen.
Ligesom jeg vedtager, at Creditor for Alt hvad han har at fordre efter nærværende Forskrivning, naar Forfaldstiden er kommet, under Iagttagelse af Reglerne i Lov af 29 Marts 1873 § 15 skal uden foregaaende Lovmaal (Forlig eller Dom) kunne gjøre Udlæg i Pantet saaledes underkaster jeg mig i Søgsmaalstilfælde den hurtige Retsforfølgning efter Frd. 25 Januar 1828.
Iøvrigt er jeg uden Hensyn til mit personlige Værnething pligtig til at møde og svare for den Forligskommission og Ret hvorunder Pantet hører, og skulle alle Indkaldelser af Gjælden efter denne Obligation kunne ske paa den pantsatte Ejendom med for mig bindenden Retskraft og med Varsel som til indenherreds Mand, uanset at jeg ikke der maatte bo eller opholde mig.
Mine Arvinger, der en for alle og alle for en skulle opfylde nærværende Forskrivning ere underkastede samme Forpligtelser som jeg.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Capital, Renter og alle Omkostninger ved Fordringens Sikrelse, Inddrivelse, Opsigelse etc. giver jeg herved Prioritet og Panteret med Oprykningsret næstefter aarlig Afgift 4 Tdr. 6 Skp. 0½ Fdk. Byg til Sognepræsten og Gjæld til Creditkassen for Landejendomme i Østifterne, 3die Serie, 2den Afdeling oprindelig stor 5000 Kr. med solidariske og andre statutmæssige Forpligtelser i Forhold til denne Sum, nu nedbragt, uden at dette dog kan ses af Pantebøgerne, til Kr. 4909,89 i den mig ifølge Skjøde, der vil blive thinglæst samtidig hermed, tilhørende Ejendom Matr. Nr. 5b af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 0 Tdr. 6 Skpr. 3 Fdkr. 2 Alb., Gammelskat Kr. 4,77 samt Konge- og Kirketiende, i Bygningernes mur- og nagelfaste Appertinentier, derunder Kakkelovne, Komfurer og indmurede Kjedler i Besætning og Inventarium, i Avl og Afgrøde, i Straa, Hø og utærsket Sæd i Hus og paa Mark samt Gjødning, i Bygningernes og Løsørets Assurancesum, i Løsøre Leje og al anden Interesse. Det bemærkes, at Ejendommen, der er en Parcel af Mensaljorden "Højet" ikke maa udstykkes i mindre Parceller end 6 Tdr. Land, at der paa hele denne Mensaljord hviler aarlig Afgift 19½ Tde Byg at betale efter Capitalstaxt, hvorfor haves 1ste Prioritet i Jorden, Afgrøde og Bygninger og hvoraf den pantsatte Ejendoms Andel som ovenfor beregmærket er beregnet til 4 Tdr. 6 Skp. 0½ Fdk, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler Capital 1300 Kr. og aarlig Refusion stor 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre, at min Adkomst paa Kirketienden er mangelfuld, og at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler Capital 1100 Kr., der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken.
I Henhold til det af Maren Hansen under 20de Maj 1901 udstedte

Thingdagen den 25de Juni 1901.

Dokument (Transport og Gavebrev) samtykke vi medunderskrevne Gaardejere Ole Hansen Krøll af Eged og Ole Nielsen Pille af Øverup herved i Udstedelse af foranstaaende Panteobligation.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.
Skrevet i Stubbekjøbing den 15de Juni 1901.
Karen Marie Hansen. O. Hansen Krøll.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering : J. C. Kronmann. H. Munk.

Skrevet i Stubbekjøbing den 20de Juni 1901.
O. Nielsen Pille.

Til Vitterlighed om O. Nielsen Pilles Underskrift og om rigtig Datering : N. Chr. Jensen. H. Munk.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 25de Juni 1901.

Schultz.
(L. S.)