Skøde

18 Juni 1901

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


15.

Stempel 10 Kr. 80 Øre.

Skjøde.

Jeg underskrevne Husejer Niels Rasmussen af Stangerup sælger, skjøder og afhænder herved til Arbejdsmand Jens Frederik Pedersen af Lillebrænde den mig ifølge Skjøde, thinglæst den 18de Juni 1889 tilhørende Ejendom Matr. Nr. 6Bc af Stangerup By, Maglebrænde Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 2 Fdk 1½ Alb. Gammelskat 70 Øre samt Konge- og Kirketiende.
Af de Ejendommen paahvilende Byrder og Hæftelser, som Kjøberen overtager og tilsvarer, fremhæves, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods. i hvilken Henseende bemærkes, at der paa hver hel Gaard under Godset hviler Kapital Kr. 83,62 med solidarisk Ansvar for udstykkede Parceller, ligesom der paa hele Godset hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr. 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaa-

Thingdagen den 18de Juni 1901.

ede til Penge, at der for Tiende af det forhen priviligerede Hartkorn af Stangerup By, svares aarlig til Kirken Kr. 29,35, til Præsten ligeledes Kr. 29,35 og til Degnen Kr. 3,30, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler Gjæl 1300 Kr. og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole stor 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre, at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler 1100 Kr., der dog skulle være betalte, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, og at Ejendommens Præstetiende er constateret til Udredelse med 2 Fdk. Byg aarlig.
I Handelen medfølger Bygningernes mur- og nagelfaste Appertinentier, derunder Stængetræer og Brandredskaber samt Kakkelovnen i Dagligstuen. Endvidere medfølger 1 Fadræk og 1 Kjøkkenbord, den tilstedeværende Beholdning af Halm og Hø saavelsom Hegn og Plantning.
Kjøbesummen udgjør 1612 Kr. 50 Øre og er berigtiget paa følgende Maade :
a, Idag er betalt ....................................................................................................... Kr. 512,50.
hvorfor min Underskrift er Kvittering.
b, Kjøberen har forpligtet sig til at indfri eller overtage i Juni Termin d. A. den i Ejendommen indestaaende Gjæld til Spare og Laanekasen for Falsters Landbostand stor ................................................................................................ " 650,00.
og svarer Renter heraf - mere end 4% p. A. fra 11 Juni 1901 at regne.
c, For Restkjøbesummen ........................................................................................ " 450,00.
__ ______
har Kjøberen udstedt Panteobligation til mig.
udgjør fornævnte Kr. 1612,50.
For det stemplede Papirs Skyld lægges til Kjøbesummen et Beløb af .................. " 7,50.
__ ______
har Kjøberen udstedt Panteobligation til mig.
Summa Kjøbesum Kr. 1620,00.
skriver Et Tusinde Sex Hundrede og Tyve Kroner.
Kjøberen modtager strax Ejendommen, og det solgte staaer derfor fra Dato for hans Regning og Risico, hvorfor han i Tilfælde af Ildsvaade skal være berettiget Til at oppebære Assuranceerstatningen for Bygningerne mod at sørge for dennes anordningsmæssige Anvendelse. Jeg forbeholder mig dog Bopæl paa Ejendommen til 1ste Juli d. A.
Skattet og Afgifter af Ejendommen, der forfalde fra og med den 1ste Juli d. A., bære af Kjøberen.
Omkostningerne ved nærværende Handel derunder Udslettelse af min Obligation til Sparekassen betales af Kjøberen.
Paa disse Betingelser skal Ejendommen Matr. Nr. 6Bc i Stangerup med Bygninger, Konge= og Kirketiende herefter tilhøre Jens Frederik Pedersen af Lillebrænde med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet denne Ejendom.

#

Jeg underskrevne Arbejdsmand Jens Frederik Pedersen af Lillebrænde med Curator, min Fader Husejer Peder Nielsen af Vester Kippinge indgaar som Kjøber paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig til skadesløst at opfylde.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.
Skrevet i Stubbekjøbing den 5 Juni 1901.
Niels Rasmussen. Jens Frederik Pedersen.

Til Vitterlighed : P. Petersen. H. Munk.

Vester Kippinge den 9de Juni 1901.
Som Curator for Kjøberen
Peder Nielsen

Thingdagen den 18de Juni 1901.

Til Vitterlighed om Curators Underskrift : R. Jensen. L. Rasmussen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 18de Juni 1901. Kuratorbeskikkelse og Skatteattest foreviste.

Schultz. (L. S.).